Fort Rammekens - Monument

Fort Rammekens - 1 Fort Rammekens (July 2019) - #2Fort Rammekens (July 2019) - #3Fort Rammekens (July 2019) - #4

Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa en had als oorspronkeljke naam Zeeburg. Het dateert uit 1547 en speelde ooit een belangrijke rol in de rijke, maritieme geschiedenis van Zeeland.

Het fort is ontworpen door de Italiaanse architect Donato de Boni Pellezuoli, die later ook het Keizersbolwerk in Vlissingen heeft ontworpen. Het fort moest de drukke scheepvaartroutes naar Middelburg, destijds de grootste koopstad der Noordelijke Nederlanden, en Antwerpen beschermen. Sindsdien heeft het fort diverse gebruikers en bezetters gekend o.a. Spaanse militairen, Hollandse watergeuzen, Engelse huurlingen, Zeeuwse Oost-en vooral West-Indiëvaarders, Franse revolutionairen, Duitse soldaten, ze hebben er allemaal hun sporen nagelaten.

Alleen al de binnenkomst met de zware, metershoge, dikke, houten deuren van de toegangspoort is een belevenis. Ronddwalend in de duistere halfbastions, de kazematten, de voormalige kruitkamers en in het imposante hoofdbastion krijgt u een beeld van vroeger tijden. Staande op het fort heeft u een fraai uitzicht op de Westerschelde en het tegenover gelegen Zeeuws-Vlaanderen.

In de jaren 1960 werd het omringende schorrengebied van het Sloe ingepolderd; het Sloegebied werd een industriegebied met havens. Fort Rammekens kwam daardoor verder van de zee te liggen. In 1972 werd het beheer overgedragen aan Staatsbosbeheer.

Tegenwoordig is Fort Rammekens een belangrijke toeristische trekpleister. Het ontvangt jaarlijks ruim 12.000 bezoekers.

Kenmerken

Naam: Fort Rammekens
Bouwjaar: 1547
Rijksmonument: Sinds 1972
Toegankelijk voor publiek: Ja, zie de website voor de openingstijden.

Suivant Fort Rammekens près des Lieux d'intérêt: De Zeeuwsche (±3,2 km), Prison Island Middelburg (±3,3 km), Bounce Vally (±3,4 km), Aire de jeux intérieure Monkey Town Middelburg (±3,4 km) & HyperBowling Middelburg (±3,4 km).

Pour information:

Rammekensweg, Ritthem
web. Website